Sudy nové dubové

Firma Cadus, se sídlem ve vesnici Ladoix-Serigny v srdci Burgundska, je součástí malého okruhu exkluzivních francouzských bednářů. Pro výrobu sudů používá výhradně francouzský dub. Jako jedno z mála je schopno garantovat dřevo z nejlepších lesů jako je Troncais, Bertranges, Jupilles, regionálních lesů v Nievre, Allier, Vosges či z oblastí středí a východní Francie. Toto bednářství je vlastněno vinařstvím Louis Jadot společně s druhou největší francouskou dřevařskou společností Canadell.

Pro řadu SENSORIEL se používá dřevo převážně z oblastí střední a východní Francie z lesů vlastněných firmou Canadell. Pro řadu ORIGINE je použito dřevo ze stejných oblastí či regionálních lesů. Na objednávku je možné objednat i  sudy z těch nejlepších lesů Troncais, Bertranges, Jupilles. Tyto sudy jsou pak za příplatek. Všechno dřevo pro výrobu sudů schne přírodně po dobu minimálně 30 měsíců na prostranství firmy.

EQUILIBRE:

Tyto sudy jsou vhodné na bílé víno. Podporují čerstvost, ovocné tóny a minerály. Podkreslí ve Vašem víně jeho eleganci a přírodní charakter. Může být vhodný i na lehká červená vína. Doba zrání v těchto sudech by měla být 6 – 10 měsíců. Stupeň vypálení M.

VOLUME:

Sudy vhodné na těžší bílá a středně těžká červená vína. Dodává plnou chuť, zvyšuje intenzitu barvy a v nose budete cítit lehký nádech dřeva. Po stočení vína budete spokojeni s čistým a komplexním výsledkem. Doba zrání v těchto sudech by měla být 6 – 10 měsíců. Stupeň vypálení M+.

INTENSE:

Pro těžká vína, která mají svůj silný charakter. Přírodně stabilizuje třísloviny ve víně, dodává charakteristický nádech nového sudu ve vůni a podporuje barvu. Stupeň vypálení M++.

ORIGINE TIGHT GRAIN:

Prémiový sud u kterého si můžete zvolit hustotu použitého dřeva, případně i dřeva z určité oblasti. Příklad sudu „šitého na míru“. Je vhodný pro vysoce kvalitní vína bílá a těžší červená vína s delší dobou zrání. Přírodně stabilizuje kyseliny i třísloviny ve víně, dodává charakteristický nádech nového sudu ve vůni a podporuje barvu. Stupeň vypálení M, M+, M++.

Repasované sudy

Tyto sudy se repasují z použitých sudů od bílého nebo červeného vína. Repasování probíhá u specializované firmy ve Francii, která používá unikátní metodu „holením“. Na repasování se vybírají sudy o tloušťce 27 mm od bílého i červeného vína. Po kontrole, zda nejsou sudy prasklé, se sundají obě víka. Poté se speciální metodou sudy „vyholí“ po vláknech dřeva. Tato metoda je ke dřevu velice šetrná a odstraní veškeré stopy po předchozím plnění. Následuje vypalování do stupňů Light na bílé víno, Medium na víno červené a Heavy pro destiláty. Na závěr se sudy obrousí zvenku a expedují k zákazníkům.

Sudy repasované mají téměř kvalitu sudů nových. Jsou však k vínu lehce agresivnější. Zejména zpočátku dávají vínu více tříslovin nežli sudy nové. Třísloviny se však časem s vínem vybalancují. Je třeba víno častěji kontrolovat. Velice důležité je to, že z hlediska bakterií jsou tyto sudy naprosto čisté a nehrozí žádná kontaminace. V případě většího odběru je možné nechat na sudy vypálit logo Vašeho vinařství zdarma. Je však nutné počítat s delší dobou dodání, cca 5 týdnů.

 

Sudy použité

Naše použité dřevěné sudy jsou prověřené již našimi dodavateli ve Francii, Španělsku, Portugalsku, Itálii nebo USA.

Ke každému zákazníkovi přistupujeme individuálně a snažíme se poskytovat komplexní služby, které nazýváme sudový management. Sudy Vám nejen prodáme, ale také je od Vás vykoupíme, za nejvyšší možnou cenu, zpět. Víme které sudy se dají použít na určitý druh nápojů a rádi Vám s koupí poradíme.

Sudy od vína se kontrolují již před stáčením vína ve vinařství a to tak, že se odebírá vzorek vína, provádí se důkladný rozbor a na jeho základě se určí, zda jsou sudy vhodné k dalšímu plnění. Po stočení vína se sudy vypláchnou, vypaří, nechají 24hodin odkapat a pak se zasíří 10 mg síry. Následuje kontrola zda nejsou prasklé. K nám se dováží nejpozději do 3 týdnů po stáčení. V naší firmě pak sudy obrousíme od vinných skvrn, zkontrolujeme zda neutrpěly nějaké poškození při přepravě. Žádné sudy na víno neskladujeme déle než 4 týdny od dovezení do našeho skladu. Pokud se některé sudy do té doby neprodají, vyřazujeme je na dekorační účely.

[/row]

Speciální sudy

Speciální sudy od portských vín, Sherry, Madeirského vína, vín sladkých, Bourbonu nebo Cognacu které jsou vhodné pro finiš destilátů, speciálních piv a fortifikovaných vín se pouze stáčí, kontrolují na praskliny a pak se co nejdříve zasílají koncovým zákazníků. Tyto sudy se nesíří. Speciální sudy objednáváme pro zákazníka přímo a dodací doba je cca 3 týdny. Ceny na našich stránkách jsou pouze orientační, v případě zájmu se informujte o aktuální nabídce a cenách.